De Binckhorst bruist. Je kan er hip eten en er is een kruisbestuiving gaande tussen allerlei bedrijven en bedrijvigheid. De Binckhorst is booming. Er wordt flink gebouwd maar men wil ook meer groen. Straks wil iedereen hier wonen. De Binckhorst wil ook connectie met naastgelegen wijken bijvoorbeeld Laak. Langs de molen de brug over en je bent in een andere wereld.

Als specialist STEAM (Science Technology Engineering Art en Mathematics) ben ik vooral ook een verbinder. Ik verbind scholen graag met mogelijkheden buiten het klaslokaal om leerlingen te laten kennismaken met wat mogelijk is. Dat kader is bij veel leerlingen nog erg klein. Veel kinderen komen nooit hun wijk uit. Door koppelingen te zoeken en te maken met andere scholen, nieuwe ervaringen, bedrijven en mogelijkheden, verbreden leerlingen – maar ook hun ouders en leerkrachten – hun blik. Ze zien dat je beroepskeuze niet beperkt is tussen arts of advocaat. Ze ervaren dat je niet alleen meetelt met HAVO of VWO advies. Ze ervaren dat je ook met je handen kan denken en dat er vele manieren zijn om te leren. Leerervaringen in de wereld buiten de school kan vele kwartjes doen vallen in vele hoofden.

We zijn bezig om onderwijsvragen van onze openbare Haagse basisscholen te kunnen koppelen aan een groeiend netwerk van bedrijven, stakeholders, cultuurinstellingen en andere vormen van onderwijs als vo, mbo, hbo en wo.

Meestal doen we dit van binnen naar buiten beginnend met een onderwijsvraag van een school waar we stapsgewijs praktische invulling aan geven. Soms werkt het ook omgekeerd en kijken we op plekken waarvan we denken dat daar een rijke leeromgeving voor onze kinderen ligt. Dit filmpje gaat over leermogelijkheden in de Binckhorst.

Meer over het inititief van Harrie Ozinga die in samenwerking met Dunea, Dutch Wavemakers, TU Delft en een groot aantal andere stakeholders kinderen uit Laak een fantastische leerervaring in de Binckhorst bezorgde, zie je in onderstaand filmpje…

Of leerlingen van onze Haagse Scholen ook gaan suppen of iets heel anders gaan doen zal te lezen en te zien zijn in een volgend blog.

Wordt vervolgd dus,
Annemarie van Es

Een gedachte over “Hoe krijg je de stad naar de school en de school naar de stad?

Geef een reactie