Worden wat je wil, daar gaat de Kinderboekenweek dit jaar over. Maar hoe kunnen kinderen weten wat ze willen worden als hun kader vaak zo klein is, als ze denken dat ze alleen de keuze hebben tussen dokter of advocaat? Als er in hun omgeving te weinig waardering is voor vakwerk, werk waarvoor je met je handen moet kunnen denken? Als er op scholen te weinig ruimte is om te kunnen Maken, Doen en Ervaren?

Veel talenten van leerlingen blijven op de basisschool onontdekt als ze nooit aan de slag mogen met Maken en Doen. Ik heb als leerkracht gemerkt dat dit niet een kwestie is van intelligentie of niveau. Van Praktijkonderwijs t/m Gymnasium zijn er kinderen die opleven als ze iets met hun handen mogen doen. Ik was zelf zo’n kind (lees meer in mijn blog hierover). En Sofie van de Waart- Govaert schrijft er ook mooi over in haar column in Trouw. Zij heeft het over ‘leeskinderen’ en ‘leefkinderen’. Er wordt leerlingen te weinig mogelijkheden geboden hun kennis ‘uit te leven’. En dat terwijl allerlei vormen van Maken en kruisbestuivingen tussen kunst en techniek juist zo’n mooi landschap vormen om de basisvakken rekenen en taal handen en voeten te geven.

Waarom gebeurt dit dan zo weinig? Het vereist naast materialen en gereedschap nogal wat voorbereiding en kennis van de leerkracht. Het huidige lerarentekort laat zich hierbij extra voelen. Er zijn te weinig hoofden en handen die het werk op de scholen moeten doen. Je moet in het basisonderwijs als leerkracht al een schaap met vijf poten zijn. Kom dan maar eens aan met technieklessen die opnieuw extra tijd vragen.

Op de OBS Kleine Keizer werken ze hierin daarom samen met het Maris College. Op De Kleine Keizer gebruiken als basis de techniekmethode Naut. De wens leefde om met de challenges uit de thema’s van deze methode meer praktisch aan de slag te gaan. Thema voor thema kijken leerkrachten van de Kleine Keizer samen met leraren van het Maris hoe ze die challenges kunnen gaan uitvoeren. Daar kun je kleine stapjes in maken. De thema’s ‘Boordenvol energie’ en ‘Slimme apparaten’ zijn inmiddels aan bod gekomen. Meester Bram van het Maris College heeft gastlessen gegeven op De Kleine Keizer en er is subsidie aangevraagd en toegekend om materialen in te kopen en een technieklokaal in te richten.

In dit hele proces zijn de stappen klein. Leerkrachten en leerlingen moeten in hun eigen tempo kunnen ervaren hoe ze kunnen en willen omgaan met de praktische kanten van technieklessen. Daarom was de opdracht tijdens het eerste bezoek aan de Hotspot Techniek van het Maris laagdrempelig: het bouwen van diverse slimme ontwerpen met een zonnecel. De motivatie en het plezier is echter groot net als het aantal vaardigheden dat aangesproken wordt.

We blijven De Kleine Keizer volgen bij hun stappen om techniek de klas in te brengen en hierin samen met het Maris College op te trekken.

Wordt dus vervolgd,
Annemarie van Es

Geef een reactie