Voor het project ‘Storytelling’ gingen leerlingen van OBS De Notenkraker en OBS Ypenburg op bezoek bij de Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg, ook wel kortweg HVBY. Ze kwamen in het Piet Vink Centrum kijken naar een tentoonstelling over De Slag om Ypenburg die op 10 mei 1940 plaatsvond in hun wijk. Waar nu huizen staan was vroeger het Vliegveld Ypenburg dat de Duitsers aan het begin van WO2 wilden veroveren.

Project Storytelling

Wist u dat de Duitsers een bosje bloemen bij zich hadden toen ze hier destijds op Vliegveld Ypenburg landden? Dat was voor Koningin Wilhelmina. Het plan was om haar en de hele Nederlandse regering mee te nemen naar Duitsland zodat Nederland in één keer zo geruisloos mogelijk kon worden ingenomen. Wist u dat George Maduro (jawel de Maduro van het huidige Madurodam) hier dapper heeft gevochten? Wist u dat Nederland deze slag heeft gewonnen en dat de Duitsers gedurende de hele oorlog last hebben gehad van het grote verlies aan vliegtuigen die ze in deze slag kwijtraakten?

Weten waar je woont

Veel straatnamen van de huizen waar de leerlingen nu wonen herinneren aan deze
10e mei. Dit zijn vaak letterlijk de namen van de, meestal nog hele jonge, militairen die hier hebben gevochten. Velen van hen behoorden tot het Garderegiment van Grenadiers en Jagers. Dit regiment vervult ook vandaag de dag nog een belangrijke rol bij het handhaven van onze vrede. OBS Ypenburg heeft als basisschool hun monument geadopteerd. Hier vind ieder jaar samen met de leerlingen op 10 mei de herdenking rond De Slag om Ypenburg plaats. Tevens worden alle gevallenen herdacht van het regiment ook diegene die op huidige missies in conflictgebieden sneuvelden.

In gesprek

Om te weten waar je woont moet je de verhalen kennen van je eigen geschiedenis. De jaarlijkse herdenking is steeds opnieuw aanleiding om het er op de scholen over te hebben en om belangrijke thema’s als vrijheid, democratie en leiderschap ook door te trekken naar de huidige tijd. Dat leer je niet alleen uit een boek. In dit project was de tentoonstelling in het Piet Vink Centrum een eerste aanzet om kennis over De Slag om Ypenburg op te doen. Dat ging via voorwerpen die bekeken en aangeraakt konden worden en via een info-boekje met vragen (samengesteld door Astrid Abbing) die de kijkrichting van de leerlingen stuurde en ze in gesprek liet gaan met diverse leden van de Historische Vereniging. Want niet alle vragen konden worden beantwoord door alleen te kijken.

En dat die gesprekken ook echt ontstonden is te zien in onderstaand filmpje. Zo komt oud in contact met jong, ontstaat er kennis en leren de leerlingen deze verhalen op hun eigen manier door te vertellen.

We zijn trouwens nog lang niet uitgepraat. Inmiddels zijn ook 2 Grenadiers ontvangen op OBS Ypenburg om voor drie groepen 7/8 van zowel OBS Notenkraker als OBS Ypenburg een presentatie te verzorgen van hun werk en ook weer in gesprek te gaan.

Een verslag van deze bijeenkomst en de podcast die de leerlingen opnamen samen met Grenadiers volgt binnenkort.

Dus wordt vervolgd!

2 gedachten over “Jong praat met oud over 10 mei 1940

Geef een reactie