Op woensdagmiddag 17 mei vierde Cultuurschakel haar 10 jarig bestaan
in Diligentia aan de Lange Voorhout in Den Haag. De leerlingen van de Gelderlandschool waren hierbij aanwezig als verslaggever. Dat betekende dat ze zich al hadden voorbereid. Wat doet Cultuurschakel? Wat is Cultuur? Wat wil ik in beeld brengen? Hoe werkt de techniek? De Gelderlandschool biedt OGO-Onderwijs. Dit staat voor Ontwikkelings Gericht Onderwijs. Daarbij staat centraal dat het onderwijs zich richt op de vragen van de leerlingen. Leerlingen leren door deel te nemen aan de echte wereld. Ze spelen dus hier niet voor reporter maar ZIJN echte mediamakers.
Cultuurschakel had zich dus geen betere journalisten ter plekke kunnen wensen.
Want voor deze OGO-leerlingen is de wereld ingaan met je vragen een tweede natuur geworden. Zo ontwikkelen zij al doende en makende hun vaardigheden waarbij taal de hele dag door naadloos geïntegreerd wordt. Wie meer wil weten over OGO kan de podcast met hun leerkracht Laura van Looijengoed beluisteren op deze site of op Spotify.



Daarna moest het echt gebeuren.
Dat betekent dat je over je verlegenheid heen moet stappen en de gasten werkelijk moet gaan interviewen. Na de laatste instructies van juf Laura kwamen ze in actie. In groepjes was het minder eng. De ene leerling stelt de vragen terwijl de andere leerling in de gaten houdt of de opname wel loopt en weer een ander maakt de beelden. Dat kon mooi met de iPads die ze mochten lenen van het filmhuis den Haag.



En dan komt het aan op doorvragen, samenvatten
en opnieuw vragen als de techniek toch niet helemaal lekker liep. Er werd samengewerkt, uitgeprobeerd, doorgezet en spelenderwijs een heleboel geoefend met taal. Ook tijdens de opening van het Haags HipHop Centrum en keynote van Karim Amghar werd er aandachtig gefilmd.


Gelukkig was er ook tijd om even uit te wisselen en te ontspannen. Daarvoor was er een echte VIP ruimte voor de leerlingen.



En hoe mooi is het als je daarna Karim Amghar mag interviewen
over zijn visie op kansengelijkheid. Want kansengelijkheid gaat over deze leerlingen. Leerlingen die niet zo makkelijk hun wijk uitkomen. Niemand van hen was al eerder in Diligentia. De meesten van hen spreken thuis een andere taal en een heel aantal zijn korter dan 2 jaar in Nederland. Ook zij hebben talenten en veel te bieden. Als je dat mag laten zien, als je serieus genomen wordt, als je ervaart dat je VIP kan zijn, als je net zo makkelijk over de drempel van Diligentia stapt als de andere gasten dan voel je dat het kan, gelijke kansen.


Later op de middag verwoordde een middelbare scholiere dit heel treffend. Dichten en Rap is wat haar raakt. Dan wil ze ook best bezig met schrijven en spelling. Als er ruimte is voor haar talent dan wil ze graag leren: ‘Lets go, kom maar op!’
Beste Minister Wiersma luister dus eens naar deze leerling
dan begrijp je het belang en de kracht van kunst en cultuur. Laten we tussen al dat testen, toetsen en controleren niet vergeten hoe belangrijk het is die ruimte te houden!
Deze middag met leerlingen als reporter leverde een schat aan filmfragmenten
en audio op. Dat betekent een win-win voor het leren van en met elkaar. Een betere les in woordenschat kun je je trouwens niet voorstellen. Het centrale begrip ‘cultuur’ is voorbesproken, uitgediept en vanuit allerlei perspectieven ervaren. De leerlingen hebben de gasten erop bevraagd, erover doorgevraagd en samengevat. En en passant hadden ze het ook over begrippen als ‘kansengelijkheid’ en ‘verwondering’. Het was voor de leerlingen een rijke mix van taal, sociale vaardigheden en mediawijsheid. En voor de leerkracht was er de winst dat alle beeld- en audiofragmenten een kijkje bieden in het leerproces van de leerlingen.
Wij volwassenen verbeelden ons namelijk dat we wel weten hoe kinderen leren.
We stellen doelen en ontwerpen curricula en we toetsen wat er te toetsen valt maar uiteindelijk is leren een complex onzichtbaar proces dat plaatsvindt in het brein en de ziel van degene die leert. Door op deze manier te werken kunnen we letterlijk even kijken door de ogen van de leerlingen en beluisteren met welke vragen ze daar rondliepen.
Het biedt een schat aan gespreksstof om in de klas over door te praten. We hadden er wel een hele documentaire van kunnen maken, zo overdadige en veelzijdig was de oogst. En wie weet vinden we daar nog eens de tijd voor. Voorlopig kan iedereen via onderstaande korte impressie alvast even 2 minuten via de blik van de leerlingen de wereld beschouwen en hun stem beluisteren.
Dank Cultuurschakel voor deze geweldige middag met vele schakels naar cultuur! Ik zou zeggen op naar de volgende 10 jaar!