Hieronder zijn een aantal concepten te downloaden die Rita Baptiste en ik hebben vormgegeven. Het gaat hier om de basisideeën, de grondpincipes die nodig zijn om te kunnen MAKEN. Je kunt hele mooie ideeën hebben maar natuurlijk wil je die ook zoveel mogelijk uitproberen. Daarvoor is kennis nodig. Als je iets wil bouwen moet je het zo maken dat het niet instort. Dan moet je weten hoe je iets sterk stevig en stabiel in elkaar zet. We hebben het hier over het concept constructie.

Constructies gaan ook over verbindingen. Sommige verbindingen zijn permanent, zoals met lijm of spijkers, andere manieren van verbinden zijn bewegelijk zoals verbindingen met tandwielen. En wat dacht je van een verbinding met touw of punaises? Hoe zou je dat noemen? Hoe meer je weet, hoe meer je ziet en hoe groter het arsenaal aan oplossingen is dat je kunt gebruiken voor je ontwerpen.

Deze concepten zijn dubbelzijdig op A3 te printen. Dan kun je ze dubbelvouwen en heb je een mooie folder waar het concept in een notendop in staat beschreven. Handig om in een team door te nemen voor projecten of thema’s. Ook handig om in de klas te bespreken of uitvergroot als poster op te hangen. Vaak moet je er wel even voor naar een Copyshop omdat ze daar aflopend kunnen printen.

Rita Baptiste en ik hebben dergelijke concepten vormgegeven op A3 formaat over:

Veel plezier met MAKEN en laat eens weten hoe jullie gebruik hebben gemaakt van deze concepten in je eigen school, je lessen of onderwijspraktijk.