Vaak willen scholen aan de slag met het inrichten van een lokaal. En vaak is dan de bijbehorende vraag hoe ze dit aan moeten pakken. Op OBS Het Galjoen kwamen we tijdens de rondleiding door de school langs een donker lokaal: ‘daar kunnen we niets mee omdat het zo donker is,’ zeiden ze. Nu is het een lichtlab.

Het lichtlab bestaat uit vier onderdelen:

  • RGB lampen
  • Een schaduwtheater
  • Lichtbakken
  • UV licht

Het is niet het eerste lichtlab dat ik samen met scholen heb gemaakt. Op de woordenbeeldclub.com post ik al jaren lessen en daar zijn ook lichtlessen voor onderbouw en bovenbouw te vinden met ideeën, filmpjes en downloads.

Alle lesbladen en de hele opzet die we voor het Galjoen hebben gemaakt zijn ondergebracht op onderstaande Padlet. Het bord opent in een nieuw tabblad als je rechtsboven op het venstertje klikt. Je kunt naar rechts en naar beneden scrollen en klikken op het bestand dat je wil openen of downloaden.

Made with Padlet

Verder zijn ook de volgende Pinterestborden over dit onderwerp de moeite waard. Klik op de titel van het bord om het te openen in een nieuw tabblad. Als je klikt op ‘Woordenbeeldclub’ zie je alle Pinterestborden die ik heb aangemaakt.


Voor algemene inspiratie over werken met licht:

Voor ideeën over schminken als je met UV schmink aan de slag wil:

Ik hoop dat deze ideeën kunnen inspireren tot het samenstellen van een eigen lichtlab. Licht is magisch en er maakt veel verbindingen mogelijk met andere doelen. Een schaduwtheater leent zich bijvoorbeeld erg voor het verbinden met taal, het maken van verhalen, hoorspelen, spreken en luisteren. Er is veel mogelijk met licht en deze pagina kan een start zijn…