Site pictogram Maken met Marie

OBS De Notenkraker

OBS De Notenkraker ligt in de Vinexwijk Ypenburg. Een wijk gebouwd op een voormalig vliegveld waar in de Tweede Wereldoorlog zwaar is gevochten. Diverse straatnamen en plekken herinneren hier nog aan. Maar wat weten de leerlingen zelf van de wijk waarin ze wonen?

Stichting De Haagse Scholen heeft afgelopen schooljaar samen met Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg ondanks de beperkingen door corona al een mooi project mogen neerzetten op OBS Ypenburg waar zowel de leerlingen, het schoolteam als wijzelf veel van hebben opgestoken. Hieronder is het filmpje te zien waarmee de leerlingen de prijs wonnen van Verhalen om nooit te vergeten! Waarin scholen en kinderen werden uitgedaagd verhalen over oorlog en vrede via een filmpje te delen.

OBS De Notenkraker is dit jaar bij dit project ‘Storytelling’ aangehaakt dus ook deze leerlingen gaan zich verdiepen in de gebeurtenissen die in hun wijk op de 10e mei 1940 hebben plaatsgevonden en gaan deze verhalen op een eigen(tijdse) manier doorvertellen. Afgelopen jaar kozen de leerlingen op OBS Ypenburg voor het maken van een website: https://storytelling.historischypenburg.nl/ Dat is nu een mooie bron voor nieuwe leerlingen om meer te weten te komen over De Slag om Ypenburg. In onderstaand krantenartikel is in vogelvlucht te lezen hoe de leerlingen op diverse manieren via dit project hun kennis opdoen.

Dus ook op de Notenkraker draait het project nu volop. Leerlingen brachten een bezoek aan een tentoonstelling over De Slag om Ypenburg in het Piet Vink Centrum

Bezoek aan tentoonstelling in het Piet Vink Centrum

Verder kregen ze een les over leiderschap, ze ontmoetten 2 grenadiers en maakten er een podcast over en ze krijgen een belangrijke rol bij de herdenking op 10 mei!

Bezoek Grenadiers
https://makenmetmarie.com/wp-content/uploads/2022/04/Podcast-46.mp3
Napraten over podcast

Tot slot zullen nu ook de leerlingen van OBS De Notenkraker een belangrijke rol krijgen bij de komende herdenking op 10 mei waarover we ook weer op deze site verslag zullen doen.

Mobiele versie afsluiten