Vragen van OBS Het Galjoen

  1. OBS het Galjoen ging aan de slag met het inrichten van een aantal ruimten in de school. Ze vroegen zich hierbij af hoe ze een techniekruimte het beste konden inrichten. Ook wilden ze een onderzoeksruimte. En wat konden ze doen met dat donkere rommelhoekje naast het in te richten technieklokaal? Daar kwam nooit licht dus wat doe je met zo’n plek? 
  2. Hoe koppelen we onderwijs aan thema’s zonder het team te overbelasten? In het verlengde daarvan: hoe kiezen we thema’s? 

Aanpak

  • Vraag 1: Vaak hebben scholen al een hoop in huis: een mooie methode, uitdagende materialen, talenten binnen het team of bruikbare ruimte. Men wist niet wat ze moesten doen met dat dat donkere hoeklokaal. Hier lag juist een prachtige kans voor een lichtlab. Daarvoor is de donkere ruimte nog meer geblindeerd, de poppenkast die er al stond werd omgebouwd tot schaduwtheater en de school heeft een investering gedaan in de aanschaf van lampen. Maken Met Marie heeft er een aantal lesbladen bij vormgegeven en bestaand gratis lesmateriaal van derden aan toegevoegd. Zo kunnen leerkrachten en leerlingen zelf aan de slag om stap voor stap in en buiten het lichtlab te maken en te ontdekken. Leerlingen worden eigenaar gemaakt zodat ze van en met elkaar kunnen leren. Deze aanpak wordt vastgelegd zodat andere scholen dit kunnen overnemen/aanpassen naar eigen wensen. 
  • Vraag 2: Bij de thema’s koppelen we leerdoelen aan de stappen die we zetten in de in te richten lokalen. Taal en het maken van verhalen kan bijvoorbeeld heel goed worden gekoppeld aan het schimmenspel. Activiteiten in het technieklokaal worden gekoppeld aan de thema’s in de school. Hierbij kunnen stapsgewijs de materialen en gereedschappen worden aangeschaft.

Hoe maken we het duurzaam en gaan we de opbrengsten delen?

  • In deze pilotschool gaan we stelselmatig leerdoelen en thema’s koppelen aan activiteiten met techniek. 
  • Daarbij laten we zoveel mogelijk leerlingen eigenaar worden van leerproces en materialen. Ze krijgen taken en verantwoordelijkheden m.b.t. het verzorgen en opruimen van de lokalen en het doorgeven van hun kennis. Deze verantwoordelijkheden worden ook beloond. De inspanningen van de leerlingen worden zichtbaar gemaakt en gevierd in de school en de leerlingen mogen zelf meedenken in een op te richten leerlingenraad.

Meer weten over het lichtlab op Pionierschool het Galjoen?

Wie meer wil weten over de ontwikkelingen op het Galjoen als pilotschool voor STEAM en O&O en het werken met thema’s kan ook de volgende artikelen lezen op deze site:

Een lichtlab in de school

Licht in donkere dagen brengt samenhang in vakken

Voor wie wil weten wat er voor dit lichtlab nodig was of wil snuffelen in het lesmateriaal: Op deze Padlet staan de lesbrieven, opdrachten en ideeën. Je kunt naar rechts en naar beneden scrollen. Door te klikken op het document kun je het vergroten en downloaden.

Made with Padlet

Afsluiting schooljaar 2010 – 2011

Het Galjoen sloot het schooljaar ook af in het lichtlab. Met diverse voorstellingen in het schaduwtheater voor de kleuters nam groep 8 afscheid van hun basisschool. Op onderstaande foto’s is hun generale repetitie te zien. Hier krijgen zij de laatste feedback van hun klasgenoten en doen ze een proefoptreden voor Makenmetmarie.

Schooljaar 2021 – 2022

Samen met OBS De Baanbreker heeft het Galjoen een Vonk (innovatiegelden van DHS) binnengehaald om samen Thematisch onderwijs en Maakonderwijs te koppelen aan taal.

De school is dit jaar gestart met een studiedag waarin techniek aan bod kwam en het werken met audio. Via Makenmetmarie is ook het Galjoen besmet met het podcastvirus. Ook hier werd Tjeerd van de Elsen ingevlogen om iedereen wegwijs te maken met dit medium. Elders in dit blog o.a. bij OBS Ypenburg is te lezen hoe krachtig audio in te zetten is bij taalonderwijs.