De vragen van OBS Ypenburg

In het filmpje hierboven zien we de eerste stappen om de vragen van OBS Ypenburg te gaan vormgeven. Die vragen waren:

  1. Hoe leren leerlingen over de geschiedenis van hun eigen wijk en hoe verkrijgen zij daarover eigenaarschap?
  2. Hoe ontwikkelen leerlingen tijdens dit leerproces mediawijsheid en kritisch denken? 
  3. Hoe vertellen leerlingen op hun eigen wijze het verhaal terug (storytelling)? 

Aanpak

  • Vraag 1: Samen met Historisch Ypenburg is een aanpak ontworpen om de vraag (over hoe leerlingen willen leren en op welke manier zij het geleerde willen delen) op te halen. Dit instrument kan later ook bij andere scholen worden ingezet. 
  • Vraag 2: Historisch Ypenburg heeft veel kennis over de historie van de wijk. In het filmpje is te zien hoe de leerlingen werd gevraagd wat ze al weten, en hoe ze nieuwe dingen willen leren. Dat hoeft niet alleen uit boeken maar kan ook bijvoorbeeld door iemand te interviewen of online aan kennis te komen. Samen met Beeld en Geluid Den Haag gaan we onderzoeken hoe mediawijs de leerlingen zijn en hoe ze deze vaardigheden kunnen vergroten.
  • Vraag 3: Samen met Beeld en Geluid Den Haag gaan de leerlingen een product maken waarin ze hun opgedane kennis zullen delen. Dit gaat gebeuren tijdens de jaarlijkse 10 mei herdenking met de Grenadiers en Jagers. De school heeft een lange gemeenschappelijke traditie met de Grenadiers en Jagers en heeft hun herdenkingsmonument aan het Böttgerwater geadopteerd.
Ieder jaar herdenken de Grenadiers en Jagers samen met OBS Ypenburg de Slag om Ypenburg bij hun monument dat de school heeft geadopteerd.

Hoe maken we het duurzaam en gaan we de opbrengsten delen?

  • Gemeente Den Haag subsidieert dit project. We streven naar een duurzaam partnerschap met de gemeente.
  • We streven ernaar dat de inzichten, materialen en samenwerking gaan leiden tot een aanpak waarbij leerlingen in de wijk Ypenburg via Storytelling gaan doorvertellen wat ze weten over de geschiedenis van hun eigen buurt.
  • Deze aanpak kan worden herhaald met andere gescheidenisthema’s als de steentijd of het ontstaan van de Vinexwijk. Als deze aanpak werkt in Ypenburg kan hij breder worden uitgerold in heel Den Haag.