De vragen van OBS Ypenburg

In het filmpje hierboven zien we de eerste stappen om de vragen van OBS Ypenburg te gaan vormgeven. Die vragen waren:

 1. Hoe leren leerlingen over de geschiedenis van hun eigen wijk en hoe verkrijgen zij daarover eigenaarschap?
 2. Hoe ontwikkelen leerlingen tijdens dit leerproces mediawijsheid en kritisch denken? 
 3. Hoe vertellen leerlingen op hun eigen wijze het verhaal terug (storytelling)? 

Aanpak

 • Vraag 1: Samen met Historisch Ypenburg is een aanpak ontworpen om de vraag (over hoe leerlingen willen leren en op welke manier zij het geleerde willen delen) op te halen. Dit instrument kan later ook bij andere scholen worden ingezet. 
 • Vraag 2: Historisch Ypenburg heeft veel kennis over de historie van de wijk. In het filmpje is te zien hoe de leerlingen werd gevraagd wat ze al weten, en hoe ze nieuwe dingen willen leren. Dat hoeft niet alleen uit boeken maar kan ook bijvoorbeeld door iemand te interviewen of online aan kennis te komen. Het oorspronkelijk plan was om met Beeld en Geluid Den Haag te gaan we onderzoeken hoe mediawijs de leerlingen zijn en hoe ze deze vaardigheden kunnen vergroten. Door Corona zijn deze plannen bijgesteld. Filmdocent Thomas Foster is naar de school toegekomen en met bruikleen van apparatuur van het Haags Filmhuis en hebben de leerlingen filmpjes gemaakt. Met de radiostudio van De Haagse Scholen is audio opgenomen en door de leerlingen een podcast gemaakt. Ook trokken leerlingen de wijk in om met de Tascam (mobiele audiorecorder) buurtinterviews te houden.
 • Vraag 3: Samen met Astrid Abbing hebben de leerlingen een website gebouwd waarin ze al deze filmpjes, audio opgedane kennis en ervaringen delen. Hun website Storytelling: 10 mei 1940 is zeker het bekijken waard! Tijdens de jaarlijkse 10 mei herdenking met de Grenadiers en Jagers hebben de leerlingen deze site gepresenteerd aan de burgermeester van Den Haag hr. van Zanen, de stadsdeeldirecteur van Ypenburg mevr. Sevinga en de Brigade generaal Timmermans. De school heeft een lange gemeenschappelijke traditie met de Grenadiers en Jagers en heeft hun herdenkingsmonument aan het Böttgerwater geadopteerd.
Ieder jaar herdenken de Grenadiers en Jagers samen met OBS Ypenburg de Slag om Ypenburg bij hun monument dat de school heeft geadopteerd.

Hoe maken we het duurzaam en gaan we de opbrengsten delen?

 • Gemeente Den Haag subsidieert dit project. We streven naar een duurzaam partnerschap met de gemeente.
 • We streven ernaar dat de inzichten, materialen en samenwerking gaan leiden tot een aanpak waarbij leerlingen in de wijk Ypenburg via Storytelling gaan doorvertellen wat ze weten over de geschiedenis van hun eigen buurt.
 • Deze aanpak kan worden herhaald met andere geschiedenisthema’s als de steentijd of het ontstaan van de Vinexwijk. Als deze aanpak werkt in Ypenburg kan hij breder worden uitgerold in heel Den Haag.

Inmiddels is het project afgerond maar we gaan volgend jaar verder…

Met de herdenking op 10 mei 2021 is het project voor dit jaar afgerond. We hebben met de klas geëvolueerd en gaan de kennis die opgedaan is in dit project weer inzetten voor een vervolg. Hieronder staan op volgorde nog alle filmpjes die in de loop van het project zijn gemaakt met een linkje naar hun items. Er zijn plannen om volgend jaar samen met OBS De Notenkraker het project te vervolgen met alles wat we in deze pilot hebben geleerd. Wordt dus vervolgd…

Klik hier voor meer over dit filmpje.

klik hier voor meer over dit filmpje en deze podcast.

klik hier voor meer info over de George Maduro Escape-room.

klik hier voor meer over de herdenking op 10 mei 2021.

Prijs ‘Verhalen om nooit te vergeten’!

Als klap op de vuurpijl won OBS Ypenburg met dit project de prijs van Verhalen om nooit te vergeten! Waarin scholen en kinderen werden uitgedaagd verhalen over oorlog en vrede via een filmpje te delen. In hun prijswinnend filmpje hieronder vertellen de leerlingen over het verhaal van hun school. Het is een compilatie van alle voorafgaande filmpjes die steeds andere stappen tonen van dit project. De hele school – ook de jongste leerlingen en het hele team – ontvangt uit handen van de Commissaris van de koning het boek “DE BEVRIJDING volgens ooggetuigen” (erfgoedhuis-zh.nl) (45 verhalen over de Tweede Wereld oorlog en bevrijding door de ogen van Zuid-Hollanders)

Leerlingen vertellen Commissaris van de Koning, Jaap Smit, over het project.

Schooljaar 2021 – 2022

We hebben afgelopen schooljaar samen met Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg ondanks de beperkingen door corona een mooi project mogen neerzetten waar zowel de leerlingen, het schoolteam als wijzelf veel van hebben opgestoken.

Voor komend schooljaar zal een andere school uit de wijk aanhaken. Ook de leerlingen van OBS De Notenkraker zullen zelf onderzoek gaan doen naar de gebeurtenissen in hun wijk op de 10e mei 1940. Op dit moment zijn we bezig hiervoor gelden binnen te halen waardoor we nog meer Cultuur- en Maakonderwijs van kunstenaars en specialisten de scholen kunnen binnenhalen en leerlingen ook de school uit kunnen om over de grenzen van hun klaslokaal heen te kijken.

We hebben geleerd van de ervaringen van het afgelopen jaar. Hierbij gaat het vooral om het ophalen van vragen uit een klas als:

 • Hoe wil je leren over de geschiedenis in je wijk?
 • Welke vorm willen jullie gezamenlijk geven aan wat jullie te weten zijn gekomen? Hoe vertel je het verhaal door? (te denken valt aan een kunstwerk, een voorstelling, een film etc)

Daarnaast willen we (scrum)technieken voor het aansturen van een groep waarin diverse kleinere onderzoekjes plaatsvinden verder verfijnen.