OBS Ypenburg staat in een wijk met een rijke historie. Vanaf de steentijd woonden hier al mensen op het duin. Vaak weten de leerlingen niet dat de straten waarin zij wonen zijn vernoemd naar soldaten die hier in de Slag om Ypenburg aan het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Daarom heeft de school een goede relatie met de Grenadiers en Jagers van wie OBS Ypenburg het monument heeft geadopteerd.​​​​​​​

Voor het project Storytelling doen de leerlingen van groep 8 van OBS Ypenburg ieder jaar onderzoek naar de geschiedenis van hun eigen buurt en in het bijzonder naar de slag om Ypenburg die op 10 mei 1940 plaatsvond op de plek waar nu hun school staat. We doen dit in samenwerking met de Historische vereniging Buitenplaats Ypenburg. De leerlingen hebben zelf een website gemaakt waarin ze middels foto’s, film, verhalen en tekeningen verslag doen van hun onderzoek. 

Dit filmpje toont de start van het project

Een podcast leent zich goed voor verhalen en bij wie kunnen de leerlingen nou beter informatie ophalen dan bij de Grenadiers en Jagers? Jarl deed hierbij de techniek en Liviënne, Lemnia en Vienty hadden vragen voorbereid. Het is mooi om te horen hoe de leerlingen nu al gegroeid zijn in hun spreek- en luistervaardigheden en welke paralellen in het gesprek naar boven kwamen tussen mei 1940 en nu. Grenadier Mert wist de verbanden dan ook heel helder te schetsen en wist veel over zijn regiment te vertellen.

klik hier voor meer over dit filmpje en deze podcast.

klik hier voor meer info over de George Maduro Escape-room.

klik hier voor meer over de herdenking op 10 mei 2021.

Prijs ‘Verhalen om nooit te vergeten’!

Als klap op de vuurpijl won OBS Ypenburg met dit project de prijs van Verhalen om nooit te vergeten! Waarin scholen en kinderen werden uitgedaagd verhalen over oorlog en vrede via een filmpje te delen. In hun prijswinnend filmpje hieronder vertellen de leerlingen over het verhaal van hun school. Het is een compilatie van alle voorafgaande filmpjes die steeds andere stappen tonen van dit project. De hele school – ook de jongste leerlingen en het hele team – ontvangt uit handen van de Commissaris van de koning het boek “DE BEVRIJDING volgens ooggetuigen” (erfgoedhuis-zh.nl) (45 verhalen over de Tweede Wereld oorlog en bevrijding door de ogen van Zuid-Hollanders)

Leerlingen vertellen Commissaris van de Koning, Jaap Smit, over het project.

OBS De Notenkraker

We hebben afgelopen schooljaar samen met Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg ondanks de beperkingen door corona een mooi project mogen neerzetten waar zowel de leerlingen, het schoolteam als wijzelf veel van hebben opgestoken.

Voor komend schooljaar zal een andere school uit de wijk aanhaken. Ook de leerlingen van OBS De Notenkraker zullen zelf onderzoek gaan doen naar de gebeurtenissen in hun wijk op de 10e mei 1940. Op dit moment zijn we bezig met de vormgeving van het project voor dit schooljaar met Notenkraker en Ypenburg samen!