Veel vragen van scholen gaan over thematisch onderwijs. Veel methoden zijn uit thema’s opgebouwd. Onder thema’s verstaan we hier een onderwerp waar je onderwijs van kan maken.

Samen met Rita Baptiste heb ik een aantal thema’s vormgegeven. Een voorbeeld van één van die thema’s was het gebruik van lijnen. Die kunnen er heel verschillend uitzien en daarmee maak je dus heel verschillende werkstukken. Andere lijnen betekent ook ander gereedschap. Zulk tekengereedschap kun je ook zelf maken.

Als je gezamenlijk in een team of een klas gaat brainstormen over een thema zul je merken dat er vaak enorm veel over te leren valt. Thematisch onderwijs biedt een rijke voedingsbodem.

Bij ieder thema hoort een eigen woordenschat. Dat visualiseren in een mindmap of een tekening is vaak een goed begin. Hier rechts een voorbeeld van een poster bij het thema water en hoe daarin zichtbaar is hoe achter woorden kennis schuilt en mogelijke leerdoelen.

De poster die hier staat afgebeeld is hieronder ook te downloaden. Je kunt hem laten printen/plotten bij een goede copyshop of digitale drukker.

Daarnaast staan hieronder twee thema’s die als folder tweezijdig te printen zijn op A3 formaat: over vliegen en over schrijven/tekenen/schilderen. Je kunt ze vouwen tot een A4 folder of groter uit laten printen als poster voor in de klas. Het ontwerp is aflopend dus ook hierbij is een bezoek aan een goede copyshop vaak echt de moeite waard.

Veel plezier met thematisch werken!