OBS Dr. Willem Drees staat in de wijk ‘Laakkwartier’. De school grenst aan de wijk ‘Spoorwijk’ en aan de gemeente Rijswijk. De school wordt voornamelijk bezocht door leerlingen uit de direct omliggende wijken. Die wijken zijn zeer divers. Onze leerlingen komen uit maar liefst 26 verschillende landen! 

Technieklessen

Op OBS DR. Willem Drees brengt leerkracht Kim Uijttewaal de techniek de school in. Hoe ze dat doet is te zien op onderstaand filmpje waarbij ook mooi zichtbaar wordt hoe techniek en maakonderwijs taalontwikkeling stimuleert.

Carweide in de Binckhorst

Vaak kijken we hoe we onderwijsvragen van de scholen kunnen koppelen aan stakeholders, cultuuraanbieders, bedrijven of initiatieven in wijk en stad. Carweide in de Binckhorst is zo’n initiatief. Op het perceel waar eerst klusgigant ‘Karwei’ stond is nu ruimte voor bewoners en bedrijven van de Binckhorst om te experimenteren met meer groen in de wijk. Daarbij vinden ze de connectie met Laak en de scholen in die naastgelegen wijk belangrijk.

Het Corbulo College gaat aan de slag met het maken van grote groenbakken.
De Willem Drees kijkt bij haar leerlingen ook naar brede talentontwikkeling en vraagt zich af hoe zij iets kunnen bijdragen aan een groenere stad. Op De Willem Drees wil men Maatschappelijke betrokkenheid stimuleren. En daarbij kunnen leerlingen van de Willem Drees tegelijkertijd meer te weten komen over hoe ze op het Corbulo bezig zijn met techniek.

We willen dus beroepsoriëntatie, maatschappelijke betrokkenheid en talentontwikkeling combineren. Plannen om het Corbulo te bezoeken, iets te ontwerpen en te maken dat bijdraagt aan het groen in de Binckhorst en connectie met de bedrijven daar zijn in de maak! 

Insectenhotels en de mouwen opstropen tijdens NLDoet

De insectenhotels zijn inmiddels gebouwd tijdens een bezoek van 2 groepen 7 aan het Corbulo College.

Maar dat is nog niet alles. Ook tijdens NLDoet zullen deze leerlingen een belangrijke rol spelen!

Altijd komt weer de vraag langs: en wat zijn nou de leerdoelen bij zo’n project? In plaats van uit te gaan van een einddoel kun je ook stellen dat in het onderwijs veel vragen spelen. Hoe motiveren we meisjes voor techniekonderwijs? Hoe verkleinen we de kloof tussen primair- en voortgezet onderwijs? Hoe brengen we verwondering op gang? Hoe brengen we de wereld in de school? Hoe laten we onze leerlingen kennismaken met moderne technologie? Hoe brengen we scholen in contact met de wijk en de stad? Hoe maken we leerlingen die langs hun handen leren ervan bewust dat dit heel tof is en dat je echt niet altijd naar HAVO of VWO hoeft om je belangrijke stappen te zetten in je ontwikkeling? Zo kun je nog veel meer vragen bedenken waarbij een project als Carweide onze leerlingen helpt hun eigen stappen te zetten.