Vragen van OBS De Notenkraker Schooljaar 2021 – 2022

We hebben afgelopen schooljaar samen met Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg ondanks de beperkingen door corona een mooi project mogen neerzetten op OBS Ypenburg waar zowel de leerlingen, het schoolteam als wijzelf veel van hebben opgestoken. Hieronder is het filmpje te zien waarmee de leerlingen de prijs wonnen van Verhalen om nooit te vergeten! Waarin scholen en kinderen werden uitgedaagd verhalen over oorlog en vrede via een filmpje te delen.

Voor komend schooljaar zal OBS De Notenkraker aanhaken bij dit project ‘Storytelling’. Ook deze school staat in de wijk Ypenburg. Dus ook deze leerlingen zullen zelf onderzoek gaan doen naar de gebeurtenissen in hun wijk op de 10e mei 1940 en de bevindingen uit hun onderzoek op een zelfgekozen wijze doorvertellen. Afgelopen jaar kozen de leerlingen op OBS Ypenburg voor het maken van een website: https://storytelling.historischypenburg.nl/

Op dit moment zijn we bezig voor dit project gelden binnen te halen waardoor we nog meer Cultuur- en Maakonderwijs van kunstenaars makers en mediaspecialisten de scholen kunnen binnenhalen en leerlingen ook de school uit kunnen om over de grenzen van hun klaslokaal heen te kijken.

We hebben geleerd van de ervaringen van het afgelopen jaar. Hierbij gaat het vooral om het ophalen van vragen uit een klas als:

  • Hoe wil je leren over de geschiedenis in je wijk?
  • Welke vorm willen jullie gezamenlijk geven aan wat jullie te weten zijn gekomen? Hoe vertel je het verhaal door? (te denken valt aan een kunstwerk, een voorstelling, een film etc)

Daarnaast willen we (scrum)technieken voor het aansturen van een groep waarin diverse kleinere onderzoekjes plaatsvinden verder verfijnen.